over zelfzorg & planning
- arnekelders
- 31 jan
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 14 feb
onlangs was ik voor de eerste keer bij een fasciatherapeute. tijdens het kennismakingsgesprek vroeg ze me wat ik doe om te ontspannen. tot mijn eigen teleurstelling kon ik haar alleen maar van een gehakkeld antwoord voorzien.
zoals je in vorige posts kan lezen, is zelfzorg bij mij helaas ook een moeilijk gegeven. hoewel ik meer en meer de theorie ervan onder de knie krijg, blijft de praktijk vaak achterwege. practice what you preach… daarom besloot ik het eens uit te schrijven: wat ik doe om te ontspannen, wanneer en hoe ik aan zelfzorg doe, en welke mentale steuntjes helpen om zelfzorg niet op de laatste plaats te zetten.
ik denk vooral dat het belangrijk is dat je zelfzorg en rust als deel van de nuttige dingen durft te zien. daarom is het ook goed om dit in te plannen, en om je leven ernaar in te richten. dat vraagt wel wat denk- en organisatiewerk, en het kan ook best een lang – en soms veranderlijk – proces zijn voordat je weet wat voor jou werkt.
bij mij ziet die bewuste ‘zelfzorgplanning’ er nu min of meer als volgt uit:
jaarindeling:
ik probeer iedere paar maanden een massage, reiki-sessie of gezichtsbehandeling in te plannen. op mijn verjaardag koppel ik dat graag aan een nachtje alleen ergens slapen.
wanneer ik voel dat het nodig is, ga ik naar een psycholoog/osteopaat/fasciatherapeute. liever zou ik dit ook op regelmatige basis doen, maar tijd en geld steken hier jammer genoeg toch nog stokken in de wielen.
weekindeling:
mijn weken zien er voorlopig nog redelijk ongestructureerd uit – ik wil niet alles op de kindjes steken, maar toch veel 😉, maar wat ik wel iedere week probeer te doen is:
vrijdagnamiddag: vrij - dan ga ik even wandelen, tekenen of spreek ik met vriendinnen af.
zondagavond: een (voet)badje – al dan niet vergezeld van een gezichtsmasker en een glas cava.
verder probeer ik de weken en weekends niet te vol te plannen, zodat er nog ruimte overblijft voor spontane plannen, of om gewoon thuis te kunnen zijn om tot rust te komen. iedereen in ons gezin heeft daar veel nood aan. wanneer het te vol gepland is, kunnen we niet genoeg ontprikkelen en opladen. overprikkeling staat in ons gezin gelijk aan ontploffingen, en die willen we zoveel mogelijk beperken. ik raak helaas wel al overprikkeld door de dampkap, dus geen gemakkelijke opdracht…
daarnaast fiets ik zoveel mogelijk, omdat beweging ook zelfzorg is. voor mij geen uitputtende fitnesstoestellen, gewoon wat pedaleren doet me al veel beter voelen.

dagindeling:
de ochtenden dat mijn dochtertje op een rustige manier wakker wordt – lees: niet al roepend of wenend – rek ik mij eerst eens goed uit in bed en doe ik een aantal rugtwists.
op een bepaald moment kan ik me dan – hopelijk - gaan klaarmaken in de badkamer:
dat is soms enkel wat water in mijn gezicht gooien en naar de wc gaan - afhankelijk van wat voor soort ochtend het is, maar meestal probeer ik toch ook een zachte dagcrème aan te brengen en wat make-up op mijn ogen te zwieren.
liefst gebruik ik ook wat parfum omdat ik zelf dan gedurende de dag een heerlijke geur ruik en daar zelf blij van word.
dat is trouwens iets dat geldt voor al mijn ‘schoonheidsrituelen’: ik doe dat niet om er ‘perfect’ uit te zien, maar dit is gewoon het minimum wat ik persoonlijk nodig heb om goed in mijn vel te zitten.
als ik een douche neem, smeer ik daarna altijd een goeie laag voedende amandelolie op mijn lichaam.
wanneer ik wat meer tijd heb om te douchen gebruik ik ook de zalige massage-douchebars van Wondr.
ontbijt overslaan is voor mij in geen enkel universum een optie, alleen al omdat ik een snel spijsverteringsstelsel heb en super hangry kan worden.
rond 9 of 10u: yoghurt met (gedroogd) fruit.
na mijn lunch drink ik graag nog een (deca) koffietje, liefst vergezeld van iets zoet - zwarte chocolade met noten is mega lekker én ook nog eens gezond! maar even goed is dat bijvoorbeeld een lekker stuk brownie. 'zondigen' mag he!
ook op woensdag – wanneer mijn zoontje ’s namiddags thuis is, is dit een vaste go-to. hij kijkt dan even een filmpje, ik drink koffie. daarna zijn we allebei opgeladen en doen we samen iets leuk.
op dinsdag is mijn dochtertje thuis, en ondertussen heb ik geleerd om tijdens haar dutje te rusten. ook in het weekend, of op een ander moment dat de twee kindjes thuis zijn, is dit een belangrijk moment om de rest van de dag ‘aan te kunnen’. in het weekend splitsen wij trouwens vaak op: mijn lief gaat dan bijvoorbeeld ‘s ochtends even wandelen met ons dochtertje, of neemt hen – of enkel de oudste – in de namiddag mee naar de speeltuin. heel de tijd met vier thuis zijn, geeft niemand rust. als je een partner hebt, is het zo fijn dat je elkaar rust gunt.
om vier uur eet ik een stuk fruit (liefst meerdere) en wat nootjes - met of zonder de kindjes.
’s avonds eten maken gebeurt hier voorlopig meestal pas nadat de kindjes in bed liggen – geen gezond patroon, maar wel één dat meer rust en genot geeft.
voor ik ga slapen reinig ik nog even mijn gezicht, smeer ik ook graag nog iets verzorgend op mijn gezicht en gebruik ik een lippenbalsem.
ik kruip vroeg onder de wol: tussen negen en tien uur.
top vijf van kleine rustmomenten tussendoor:
soms even op de grond of in de zetel gaan zitten/liggen en niets doen. dat doe ik ook als de kinderen er zijn: ik zeg hen dat ik even moet rusten - de jongste begrijpt dat nog niet helemaal, maar ik probeer toch even 'uit te zonen'. ik zeg ook altijd duidelijk dat ik niet moe ben door hen, maar gewoon moe. ik hoop voor een stukje dat ze hieruit ook leren dat rusten mag en belangrijk is.
bewust ademen, en dan vooral goed uitademen en ademen naar waar je voelt dat het nodig is. ik heb trouwens nogal de neiging om gebogen te zitten of staan: bewust ademen helpt ook voor een betere houding.
letterlijk vertragen: trager praten, trager bewegen.
mee spelen met de kinderen: bij hen op de grond gaan zitten, een dansje doen, een ballon in de lucht gooien, ... gewoon even in het moment zijn, onnozel doen en lachen. lachen is - net zoals huilen - goed om te ontladen.
'tussendooryoga' - later meer daarover :)
zie verder ook mijn lijstje in de vorige blog over zelfzorg
verder lezen:

liefs
Laura
Comments